Kenyérlángos
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2-3 közepes burgonya
- 2 dl tej
- langyos víz
- só
- pici cukor
- 1 dl olaj
Feltéthez:
- 2 fej lilahagyma
- fokhagyma (ízlés szerint)
- nagy pohár tejföl
- ízlés szerint: kolbász, császárszalonna
- sajt (füstölt v. trappista)
Tálaláshoz:
- pirospaprika
Elkészítés:
- A burgonyát sós vízben megfőzzük. Az élesztőt a langyos tejben (egy csipet cukor hozzáadásával) felfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az összetört burgonyát, a felfuttatott élesztőt és az olajat. Pár percig dagasztjuk, amíg sima, egyenletes tésztát nem kapunk.Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
- Közben előkészítjük a feltéteket. A tejfölt elkeverjük az összezúzott fokhagymával és pici sóval. A szalonnát kockára vágjuk, a lilahagymát pedig felkarikázzuk. A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, vagy kockára vágjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 1-1,5 cm-esre nyújtjuk, és a kiolajozott tepsibe nyomkodjuk, kis peremet hagyva a szélén.
- Előmelegített sütőben szilárd tetejűre sütjük, kb. 5 perc alatt.
- Megkenjük gazdagon tejföllel, és rátesszük a tetszés szerinti feltéteket. Visszadugjuk a sütőbe, és további 15-20 pecig sütjük.
- Tálaláskor meghintjük pirospaprikával. Melegen a legfinomabb! :)
- Sütési hőfok 200°C
További receptért kövess facebookos oldalon és profilomon. :)