Rákóczi túrós
Hozzávalók:
~ A tésztához:
- 25 dkg liszt (1/3 része fehér tönkölyliszt volt)
-12 dkg vaj, vagy Rama
- 5 dkg (nyírfa) cukor
- 2 közepes tojás sárgája
- 1 dl tejföl
- fél citrom reszelt héja és kb. 2 evőkanállé
- csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
~ A töltelékhez:
- 50 dkg félzsíros tehéntúró
- 12 dkg (nád) cukor
- 2 dl tejföl
- 2 db 1 napos szikkadt zsemle apróra tépkedett belseje vagy 5 dkg zsemlemorzsa
- 3 közepes tojás sárgája
- 4 dkg mazsola
- fél citrom reszelt héja
- 2 tojásfehérje
- csipetnyi só
~ A habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 12 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 1 evőkanál citromlé
~ Valamint: kb. 15 dkg (házi) sárgabarcklekvár
Elkészítés:
- A tésztához valókat összegyúrjuk, a hűtőben 1/2-1 órát pihentetjük.
- A töltelékhez a túrót összetörjük, a cukor 2/3 részével és a többi hozzávalóval összekeverjük. A tojásfehérjéből csipetnyi sóval és a maradék 1/3 cukorral kemény habot verünk, finoman a túróba forgatjuk.
- A tésztát gyors mozdulatokkal, röviden átgyúrjuk, kikent, közepes méretű tepsibe nyújtjuk, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 13-15 percig elősütjük. Rákenjük a túrótölteléket, visszatoljuk a sütőbe további kb. 20 percre.
- A sütőt 160 fokra mérsékeljük.
- A tojásfehérjét a cukorral, csipet sóval és a citromlével kemény habbá verjük, a tésztát a habbal nyomózsákból ferdén berácsozzuk, a közökbe lekvárt teszünk, és visszatoljuk a sütőbe további kb. 10 percre.
- A tepsiben hagyjuk kihűlni, kockákra szeleteljük és tálaljuk.
A kép csak illusztráció.
További receptekért kövesd facebookos oldalam és profilom. :)