2013.11.18.
20:45

Írta: tuppeter

Csokoládés Áfonyás Rolád Torta

993651_219631751521557_928861161_n_1384804007.jpg_480x481

A torta egy narancsos és egy csokoládés piskótából áll.
A narancsos piskóta áfonya lekvárral van töltve.
A fehér krém pedig egy vaníliás tejszínhab krém.

Hozzávalók:

Narancs piskóta
4 db tojás sárgája 
2 dkg cukor 
2 ek frissen facsart narancslé
1 egész narancs héja reszelve

4 db tojás fehérje 
10 dkg porcukor 
10 dkg liszt 
7 dkg vaj, olvasztva

A sárgájákat keverjük ki a 2 dkg cukorral, és adjuk hozzá a narancs levét és héját.
A fehérjét verjük habbá a 10 dkg porcukor hozzáadásával, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, keverjük bele a lisztet, majd az olvasztott vajat. 
Öntsük zsírpapírral bélelt 40 x 25 cm-es tepsibe, és 170°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt (tűpróba) süssük meg.
Hagyjuk kicsit kihűlni és a sütés közben keletkező felső kérget vágjuk le róla a további használat előtt.
Vágjuk 6 cm széles csíkokra, és kenjük meg áfonya lekvárral. Tekerjük fel spirálformára!

Csokoládés piskóta 
4 db tojás sárgája 
2 dkg porcukor 

4 db tojás fehérje
10 dkg porcukor 
10 dkg liszt 
1 ek kakaópor 
7 dkg olvasztott vaj 

Az előző piskótához hasonló módon készítsük el a csokoládés piskóta tésztáját. 
Zsírpapírral bélelt 20 cm átmérőjű kerek tortaformában süssük ki, előmelegített 170°C hőmérsékletű sütőben 20 perc alatt (tűpróba). 
Hagyjuk kihűlni, majd, mint az előző tésztánál, erről is vágjuk le vékonyan a kérget, és vágjuk félbe!

Tejszínhab krém
2 ek zselatin 
4 ek víz 
½ l tejszín
1/2 csésze porcukor 
1 tk vanília esszencia

Keverjük össze a zselatint a vízzel és kis lángon melegítsük olvadásig. Erre nem kell sokat várni, mert a zselatin olvadáspontja 35°C fok. Egy kicsit hűtsük ki.
Kapcsoljuk a habverőt közepes fokozatra és az előtte jól behűtött tejszínt verjük habbá, közben apránként adagolva hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot, majd a zselatint is. Kemény, stabil tejszínhab krémet fogunk kapni.

Állítsuk össze a tortát:
-egy réteg csokoládés piskóta
-egy réteg habkrém
-narancsos piskóta spirál (lekvárral töltve)
-egy réteg habkrém
-egy réteg csokoládés piskóta
Végül pedig az egész tortát vonjuk be a maradék krémmel, és díszítsük.

Forrás, lépésről-lépésre fotókkal: 
http://www.azlitamasammanis.com/2011/12/chocolate-bluberry-roulade-torte.html

Ui.: a narancsos tészta csíkokra vágásának kapcsán történt módosítás a receptben! 
A narancsos lap felvágott csíkjai szabályozzák a torta magasságát is.
Ezért úgy variáljunk, hogy elég széles legyen a torta magassága miatt. 
De ha túl szélesre vágjuk, akkor nem lesz meg az átmérője mikor feltekerjük lekvárral (aminek a 20 centis csokis laphoz kell igazodnia)

További receptért kövesd facebookos oldalamat és profilomat. :)


Szólj hozzá!

Címkék: november torta csokoládés áfonyás 2013 rolád

A bejegyzés trackback címe:

https://tupperkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr725642951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása