2013.11.14.
21:03

Írta: tuppeter

Mikulás kenyér

1395253_606653219375952_1983247120_n_1384459119.jpg_481x480

Hozzávalók:
~ 4és 1/2 csésze kenyérliszt

~ 1/2 csésze cukor
~ 2
 csomag szárított élesztő
~ 1 teáskanál só
~ 1/2 csésze tej
~ 1/4 csésze víz
~ 1/4 csésze vaj
~ 2 db tojás
~ 2 szem óriás mazsola
~ 2 tojás sárgája
~ 2-3 csepp piros ételfesték

Elkészítés:
Egy nagy tálban keverj össze 2 csésze lisztet,a cukorral, élesztővel és sóval.
Egy kis fazékban melegítsd fel a tejet, a vizet és a vajat.
Keverd össze a lisztes, és a tejes keveréket.
Keverd fel a tojásokat és add hozzá s maradék lisztet. Keverd össze úgy, hogy egy kemény tésztát kapj.
Most minden keveréket gyúrj össze úgy, hogy a végén egy rugalmas tésztát kapj. Egy olajozott tálban
forgasd meg a tésztát, majd fedd le valamivel, és hagyd pihenni kb 1 órát. Ezalatt kétszeresére kell dagadnia.
Tedd a tésztát egy enyhén lisztes felületre, és oszd két részre. Az egyik legyen picit nagyobb.
A nagyobb részből formázz egy hosszúkás háromszöget lekerekített sarkokkal. Ez lesz a Mikulás feje és a sapkája.
Oszd ketté a kisebb részt. Nyújtsd ki a tésztát nagyjából félkör formára, és a kép szerint vagdosd fel húsvágó, vagy pizzavágó ollóval, és kicsit csavard meg, kuszáld össze a Mikulás szakállát, majd tedd a Mikulás fej aljára szintén a kép szerint.
A maradék tésztából készül a bajusz, az orr, és a sapka pom-pom-ja, pereme.
Formáld meg ezeket a darabokat tetszésed szerint.
A Mikulás fejet alkotó háromszög hegyes végét hajtsd vissza kissé féloldalasan jobb felé. Így kapod meg a Mikulás sapkát. Ennek a csúcsára tegyed a pom-pom-ot. Közvetlen alatta kissé ívesen tegyed fel a sapka peremeként szolgáló tészta csíkot. Tedd a simán maradt lap közepére az orrként szolgáló tészta golyót.
Egy ollóval vágj két rést a tésztába a szemek helyén, és ezekbe helyezd el a szemként funkcionáló mazsolákat. Végül tedd az orr alá a bajuszt. Most már kész a mikulás formája.
Kis tálban, verd fel egy tojás sárgáját. Add hozzá a piros ételfesték és óvatosan kend be a sapkát, az orrot és arcot. Verd fel a másik tojássárgáját is, és azzal kend be a tészta maradék felszínét.

250 C-on 15-20 perc alatt süsd készre.

Jó munkát, vidám sütögetést!

További receptekért, és nyereményekért kövess facebookos oldalamon és profilomon. :)

Szólj hozzá!

Címkék: mikulás kenyér 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://tupperkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr465634519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása